Zapiekanka – królowa wśród dań z kategorii „jedz – nie marnuj”/ „zero waste”, wybawicielka osób zabieganych i tych, które gotowania nie stawiają na początku listy swoich przyjemności. Zapraszam na ucztę!
Od zrobienia dzisiejszego obiadu dzieliły mnie trzy kroki: otwarcie lodówki, rozejrzenie się po półkach i błyskawiczna decyzja: zapiekanka! Uwielbiam dania, które nie dość, że nie angażują mnie zanadto czasowo (pół dnia w kuchni? wykluczone! szkoda czasu, jest milion ciekawszych rzeczy do robienia), to jeszcze – w myśl filozofii „zero waste” – przyczyniają się do wykorzystania nadmiaru jedzenia z poprzedniego obiadu czy z kończących się już produktów zalegających w lodówce. Zapiekanka jest więc jednym z moich ulubionych obiadów – robi się ją błyskawicznie i za każdym razem smakuje inaczej, bo przygotowuję ją z innych składników.
Dzisiaj zapraszam na zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem, suszonymi pomidorami i kalafiorem. Jeśli w Waszych lodówkach znajdują się już gotowe półprodukty, to możecie w tym czasie zaparzać sobie kawę – połączenie składników, zrobienie sosu i wstawienie zapiekanki do piekarnika zajmie dosłownie chwilę. Jeśli jednak musicie zacząć od zera, skorzystajcie z moich wskazówek – będzie trochę dłużej, ale nadal równie prosto.
Co musisz przygotować:
- formę do zapiekania (moja jest kamienna, ma wymiary ok. 20 x 30 cm),
- dwie patelnie,
- dwa garnki,
- deskę do krojenia,
- szklankę.
Ważne:
- czas przygotowania: ok. 15 min (jeśli wszystkie składniki masz już gotowe) lub ok. 35 minut (jeśli dopiero będziesz przygotowywać wszystko krok po kroku),
- czas pieczenia: ok. 35 min,
- łączny maksymalny czas od startu do mety: przy zwinnych ruchach – ok. 70 min,
- temperatura pieczenia: ok. 180°C,
- poziom blaszki w piekarniku: pierwsza od dołu (najniższa),
- rodzaj pieczenia: termoobieg (wtedy obniżamy temperaturę do 150°C) lub tylko dół,
- z poniższych składników nakarmisz: 3 głodne lub 4 średnio głodne osoby.
Składniki na zapiekankę:
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 duże cebule,
- 0,5 kalafiora,
- 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oleju (najlepiej już pociętych w paski),
- garść twardego, startego żółtego sera (np. parmigiano reggiano lub grana padano w płatkach lub wiórkach, ale inny żółty ser też będzie dobry),
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa – lub sprawdzone ulubione, według uznania).
Składniki na sos:
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju (najlepiej już pociętych w paski),
- niecała szklanka słodkiej śmietany 30% (lub – dla odchudzenia potrawy – 18%),
- 0,5 małego opakowania sera mascarpone (opcjonalnie),
- 1 jajo,
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie – lub sprawdzone ulubione, według uznania).
Wykonanie:
Etap I – przygotowanie składników (ziemniaki, kalafior, kurczak, sos):
- Weź garnek, nalej do niego zimną wodę i postaw na kuchence. Obierz ziemniaki. Gotuj je w posolonej wodzie (nie muszą być ugotowane do takiej miękkości, jak na obiad, ponieważ będą jeszcze dodatkowo pieczone w piekarniku) – ok. 30 min. Po ugotowaniu – pokrój w ok. 0,5 cm plastry.
- Weź drugi garnek, nalej do niego zimną wodę i postaw na kuchence. Pokrój kalafior na mniejsze części (tzw. różyczki) i ugotuj w posolonej wodzie – ok. 20 min. Po ugotowaniu – pokrój w cienkie plastry.
- Teraz weź patelnię, nałóż na 1-2 łyżki masła i wstaw na kuchenkę na średnim ogniu/ prądzie. Przypraw pierś z kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do gyrosa (lub innymi ulubionymi przyprawami). Usmaż jak zawsze, do uzyskania złotego koloru, w międzyczasie przewracając mięso na drugą stronę – ok. 15 min. Po usmażeniu – pokrój w ok. 0,5 cm plastry.
- Wysmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą/ mąką (w ten sposób potrawa nie przywrze do formy).
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Etap II – sos:
- Sięgnij po drugą patelnię, postaw na kuchence na średnim ogniu/ prądzie i rozpuść na niej 1-2 łyżki masła.
- W międzyczasie pokrój w kostkę 2 cebule. (Pozostałe 2 cebule możesz od razu pokroić w piórka i odłożyć na bok – przydadzą się później, w surowej formie). Zeszklij cebulę na maśle, przyprawiając ją solą i pieprzem.
- Dodaj na patelnię przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, przemieszaj.
- Dodaj 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów (odciśnij nadmiar oleju – nie będzie potrzebny).
- Smaż wszystkie składniki razem przez kilka minut. Po tym czasie zmniejsz ogień/ prąd, dodaj niecałą szklankę słodkiej śmietany i pół małego opakowania sera mascarpone (opcjonalnie).
- Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi (lub innymi, według uznania).
- Zdejmij z prądu/ ognia, wbij 1 jajo i dokładnie wymieszaj całość. Gotowe.
Etap III – łączenie i pieczenie:
- Na dno formy wyłóż plastry ziemniaków. Oprósz oregano i ziołami prowansalskimi.
- Teraz połóż pokrojoną w piórka cebulę.
- Posyp startym żółtym serem (ilość według uznania).
- Kolejna warstwa, to usmażone kawałki piersi z kurczaka.
- Wyłóż na nią 2-3 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów.
- Na wierzchu ułóż kalafior. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
- Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem (w miarę dokładnie, żeby wszędzie dotarł).
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min.
- Wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilę, nałóż na talerz.
Teraz możesz usiąść wygodnie i oddać się konsumpcji, a oszczędzony czas wykorzystać np. na rozwijanie swoich pasji.
Smacznego!
PS Kolejne przepisy na szybkie obiady już wkrótce.