Zielone Cytryny
  • Start
  • Kategorie
    • Życie
    • Hobby
    • Natura
    • Uroda
    • Kuchnia
    • Inne
  • O mnie
  • Butik
  • Kontakt
  • Współpraca
Zielone Cytryny
  • Start
  • Kategorie
    • Życie
    • Hobby
    • Natura
    • Uroda
    • Kuchnia
    • Inne
  • O mnie
  • Butik
  • Kontakt
  • Współpraca
Zielone Cytryny
blog o życiu | poradnik
Kuchnia

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

przez Karolina | zielonecytryny.pl 10 maja 2021
10 maja 2021
Zapiekanka ziemniaczana | Zielone Cytryny

Zapiekanka – królowa wśród dań z kategorii „jedz – nie marnuj”/ „zero waste”, wybawicielka osób zabieganych i tych, które gotowania nie stawiają na początku listy swoich przyjemności. Zapraszam na ucztę!

Od zrobienia dzisiejszego obiadu dzieliły mnie trzy kroki: otwarcie lodówki, rozejrzenie się po półkach i błyskawiczna decyzja: zapiekanka! Uwielbiam dania, które nie dość, że nie angażują mnie zanadto czasowo (pół dnia w kuchni? wykluczone! szkoda czasu, jest milion ciekawszych rzeczy do robienia), to jeszcze – w myśl filozofii „zero waste” – przyczyniają się do wykorzystania nadmiaru jedzenia z poprzedniego obiadu czy z kończących się już produktów zalegających w lodówce. Zapiekanka jest więc jednym z moich ulubionych obiadów – robi się ją błyskawicznie i za każdym razem smakuje inaczej, bo przygotowuję ją z innych składników.

Dzisiaj zapraszam na zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem, suszonymi pomidorami i kalafiorem. Jeśli w Waszych lodówkach znajdują się już gotowe półprodukty, to możecie w tym czasie zaparzać sobie kawę – połączenie składników, zrobienie sosu i wstawienie zapiekanki do piekarnika zajmie dosłownie chwilę. Jeśli jednak musicie zacząć od zera, skorzystajcie z moich wskazówek – będzie trochę dłużej, ale nadal równie prosto.

 

Co musisz przygotować:

  • formę do zapiekania (moja jest kamienna, ma wymiary ok. 20 x 30 cm),
  • dwie patelnie,
  • dwa garnki,
  • deskę do krojenia,
  • szklankę.

Ważne:

  • czas przygotowania: ok. 15 min (jeśli wszystkie składniki masz już gotowe) lub ok. 35 minut (jeśli dopiero będziesz przygotowywać wszystko krok po kroku),
  • czas pieczenia: ok. 35 min,
  • łączny maksymalny czas od startu do mety: przy zwinnych ruchach – ok. 70 min,
  • temperatura pieczenia: ok. 180°C,
  • poziom blaszki w piekarniku: pierwsza od dołu (najniższa),
  • rodzaj pieczenia: termoobieg (wtedy obniżamy temperaturę do 150°C) lub tylko dół,
  • z poniższych składników nakarmisz: 3 głodne lub 4 średnio głodne osoby.

Składniki na zapiekankę:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 duże cebule,
  • 0,5 kalafiora,
  • 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oleju (najlepiej już pociętych w paski),
  • garść twardego, startego żółtego sera (np. parmigiano reggiano lub grana padano w płatkach lub wiórkach, ale inny żółty ser też będzie dobry),
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa – lub sprawdzone ulubione, według uznania).

Składniki na sos:

  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju (najlepiej już pociętych w paski),
  • niecała szklanka słodkiej śmietany 30% (lub – dla odchudzenia potrawy – 18%),
  • 0,5 małego opakowania sera mascarpone (opcjonalnie),
  • 1 jajo,
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, oregano, zioła prowansalskie – lub sprawdzone ulubione, według uznania).

Wykonanie:

Etap I – przygotowanie składników (ziemniaki, kalafior, kurczak, sos):
  • Weź garnek, nalej do niego zimną wodę i postaw na kuchence. Obierz ziemniaki. Gotuj je w posolonej wodzie (nie muszą być ugotowane do takiej miękkości, jak na obiad, ponieważ będą jeszcze dodatkowo pieczone w piekarniku) – ok. 30 min. Po ugotowaniu – pokrój w ok. 0,5 cm plastry.
  • Weź drugi garnek, nalej do niego zimną wodę i postaw na kuchence. Pokrój kalafior na mniejsze części (tzw. różyczki) i ugotuj w posolonej wodzie – ok. 20 min. Po ugotowaniu – pokrój w cienkie plastry.
  • Teraz weź patelnię, nałóż na 1-2 łyżki masła i wstaw na kuchenkę na średnim ogniu/ prądzie. Przypraw pierś z kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do gyrosa (lub innymi ulubionymi przyprawami). Usmaż jak zawsze, do uzyskania złotego koloru, w międzyczasie przewracając mięso na drugą stronę – ok. 15 min. Po usmażeniu – pokrój w ok. 0,5 cm plastry.
  • Wysmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą/ mąką (w ten sposób potrawa nie przywrze do formy).
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Etap II – sos:
  • Sięgnij po drugą patelnię, postaw na kuchence na średnim ogniu/ prądzie i rozpuść na niej 1-2 łyżki masła.
  • W międzyczasie pokrój w kostkę 2 cebule. (Pozostałe 2 cebule możesz od razu pokroić w piórka i odłożyć na bok – przydadzą się później, w surowej formie). Zeszklij cebulę na maśle, przyprawiając ją solą i pieprzem.
  • Dodaj na patelnię przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, przemieszaj.
  • Dodaj 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów (odciśnij nadmiar oleju – nie będzie potrzebny).
  • Smaż wszystkie składniki razem przez kilka minut. Po tym czasie zmniejsz ogień/ prąd, dodaj niecałą szklankę słodkiej śmietany i pół małego opakowania sera mascarpone (opcjonalnie).
  • Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi (lub innymi, według uznania).
  • Zdejmij z prądu/ ognia, wbij 1 jajo i dokładnie wymieszaj całość. Gotowe.
Etap III – łączenie i pieczenie:
  • Na dno formy wyłóż plastry ziemniaków. Oprósz oregano i ziołami prowansalskimi.
  • Teraz połóż pokrojoną w piórka cebulę.
  • Posyp startym żółtym serem (ilość według uznania).
  • Kolejna warstwa, to usmażone kawałki piersi z kurczaka.
  • Wyłóż na nią 2-3 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów.
  • Na wierzchu ułóż kalafior. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
  • Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem (w miarę dokładnie, żeby wszędzie dotarł).
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min.
  • Wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilę, nałóż na talerz.

Teraz możesz usiąść wygodnie i oddać się konsumpcji, a oszczędzony czas wykorzystać np. na rozwijanie swoich pasji.

Smacznego!

PS Kolejne przepisy na szybkie obiady już wkrótce.

obiadzero waste
0 komentarz
8
FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
poprzedni wpis
Zwolnij! – skuteczne sposoby na dobre gospodarowanie czasem
następny wpis
10 dobrych seriali, których oglądanie nie zajmie Ci dużo czasu

Może Ci się spodobać

Szybkie ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami

27 marca 2021

Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź

Zachowaj moje dane do następnego komentowania.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę witrynę.

O mnie

O mnie

CZEŚĆ!

Mam na imię Karolina, a Zielone Cytryny, to miejsce w którym dzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami o życiu. Próbuję, testuję, doradzam, opowiadam. Rozgośćcie się, zapraszam.

Social media

Facebook Instagram Email

„Awangarda”. Butik – Galeria

butik i galeria awangarda

Tagi

butik ciasto czas hobby inne kino kobieta książki moda muzyka natura obiad ogród pielęgnacja rośliny seriale ubrania uroda wielkanoc wiosna zero waste święto

Archiwum

  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021

Instagram

Newsletter

Logowanie/ Rejestracja

Nie wylogowuj mnie, dopóki się nie wyloguję.

Zapomniałeś hasła? Rejestracja

Zaloguj się tutaj

Najnowsze wpisy

  • 10 dobrych seriali, których oglądanie nie zajmie Ci dużo czasu

  • Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

  • Zwolnij! – skuteczne sposoby na dobre gospodarowanie czasem

Popularne wpisy

  • 1

    Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

  • 2

    Dzień Kobiet, czyli… czym jest kobiecość w XXI wieku?

  • 3

    9 książek, które zmienią Twoje postrzeganie świata

Szukaj na blogu

Instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry