Zielone Cytryny
  • Start
  • Kategorie
    • Życie
    • Hobby
    • Natura
    • Uroda
    • Kuchnia
    • Inne
  • O mnie
  • Butik
  • Kontakt
  • Współpraca
Zielone Cytryny
  • Start
  • Kategorie
    • Życie
    • Hobby
    • Natura
    • Uroda
    • Kuchnia
    • Inne
  • O mnie
  • Butik
  • Kontakt
  • Współpraca
Zielone Cytryny
blog o życiu | poradnik
Kuchnia

Szybkie ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami

przez Karolina | zielonecytryny.pl 27 marca 2021
27 marca 2021
Ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzić w kuchni dużo czasu na jego przygotowanie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Maksimum smakowego efektu przy minimum wysiłku.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto, którego zarówno składniki, jak i sposób (oraz czas) wykonania, wywołają uśmiech na Waszych twarzach. Dlaczego? Ponieważ składniki nie dość, że są łatwo dostępne, to jeszcze na tyle zdrowe (żurawina!, gorzka czekolada!, migdały!, jogurt naturalny!), że zniwelują ewentualne wyrzuty sumienia do minimum. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – połączenie składników, wyłożenie surowej masy na blachę i wstawienie do piekarnika.

Ciasto jest wilgotne, w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, długo zachowuje świeżość. Połączenie smaków kwaśnej żurawiny, słodkiej kruszonki i gorzkiej czekolady, to idealne trio i raj dla podniebienia. Brzmi świetnie, prawda? Zaczynamy!

 

Co musisz przygotować:

  • formę 18×18 cm,
  • papier do pieczenia,
  • mikser,
  • dwie miski (większą i mniejszą),
  • przesiewacz do mąki (warto mieć, ale nie jest to konieczne, bez niego ciasto również się uda),
  • widelec i łyżkę.

Ważne:

  • czas przygotowania: ok. 15 min,
  • czas pieczenia: ok. 60 min,
  • temperatura pieczenia: ok. 170°C,
  • poziom blaszki w piekarniku: druga od dołu,
  • rodzaj pieczenia: góra-dół.

Składniki na ciasto:

  • 185 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 90 g cukru,
  • 45 g miękkiego masła,
  • 1 małe jajo,
  • 175 ml jogurtu naturalnego (ale może też być jogurt grecki, kwaśna śmietana, kefir, maślanka),
  • 100 g tzw. czekoladowych kropelek, czyli chocolate chips (może być również drobno pokrojona gorzka czekolada, ale gotowe chocolate chips to zdecydowanie szybsza i łatwiejsza opcja – warto kupić kilka opakowań, żeby zawsze mieć je pod ręką),
  • 185 g mrożonej żurawiny (bez wcześniejszego rozmrażania i bez krojenia – dodajemy ją w całości; może być też świeża, wtedy ciasto pieczemy krócej).

Składniki na kruszonkę:

  • 35 g mąki,
  • 35 g cukru (białego, ale może być też brązowy lub migdałowy),
  • 35 g miękkiego masła,
  • 50 g płatków migdałowych.

Wykonanie:

Etap I – sprzęt:
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.
  • Formę posmaruj masłem w kilku miejscach i wyłóż papierem do pieczenia.
Etap II – ciasto:
  • Przygotuj miskę (większą), mikser, widelec i łyżkę.
  • Utrzyj masło (45 g) z cukrem (90 g), następnie dodaj jajo (1 szt.) i ponownie zmiksuj.
  • Weź przesiewacz i do masy z wcześniejszego punktu dodaj mąkę (185 g) i proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki).
  • Dodaj jogurt naturalny (175 ml) i wymieszaj szybko widelcem, by składniki się połączyły.
  • Dodaj czekoladowe kropelki (100 g) i żurawinę (185 g). Wymieszaj łyżką.
Etap III – kruszonka:
  • Sięgnij po drugą miskę (mniejszą) i widelec.
  • Wsyp do niej mąkę (35 g) i cukier (35 g), wymieszaj widelcem.
  • Dodaj miękkie masło (35 g), wymieszaj.
  • Dosyp płatki migdałowe (50 g), wymieszaj.
Etap IV – pieczenie:
  • Wyłóż ciasto (etap I) na formę.
  • Posyp je kruszonką (etap II).
  • Wstaw do nagrzanego (170°C)  piekarnika.
  • Piecz ok. 60 min (lub krócej – Ty najlepiej znasz swój piekarnik – obserwuj uważnie ciasto: sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe ani za bardzo przyrumienione).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż wystygnie, pokrój i przełóż na paterę.

I gotowe, brawo! Prawda, że proste? Podpowiem Wam, że ciasto jest smaczne zarówno pierwszego dnia (lekko wystudzone i na zimno), jak i kolejnego dnia (przykryłam je papierem do pieczenia i przechowywałam w zimnym piekarniku). Jak Wam smakuje takie połączenie smaków? Nie zapomnijcie podzielić się opiniami w komentarzach.

Smacznego!

Ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami
Ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami
Ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami

Źródło przepisu: „Moje Wypieki” (z własnymi modyfikacjami).

ciasto
0 komentarz
22
FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
poprzedni wpis
Magia kina, czyli o sile obrazu i „filmach życia”
następny wpis
Święta Wielkanocne – czas radości i czas dla naszych najbliższych

Może Ci się spodobać

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

10 maja 2021

Zostaw komentarz Anuluj odpowiedź

Zachowaj moje dane do następnego komentowania.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę witrynę.

O mnie

O mnie

CZEŚĆ!

Mam na imię Karolina, a Zielone Cytryny, to miejsce w którym dzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami o życiu. Próbuję, testuję, doradzam, opowiadam. Rozgośćcie się, zapraszam.

Social media

Facebook Instagram Email

„Awangarda”. Butik – Galeria

butik i galeria awangarda

Tagi

butik ciasto czas hobby inne kino kobieta książki moda muzyka natura obiad ogród pielęgnacja rośliny seriale ubrania uroda wielkanoc wiosna zero waste święto

Archiwum

  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021

Instagram

Newsletter

Logowanie/ Rejestracja

Nie wylogowuj mnie, dopóki się nie wyloguję.

Zapomniałeś hasła? Rejestracja

Zaloguj się tutaj

Najnowsze wpisy

  • 10 dobrych seriali, których oglądanie nie zajmie Ci dużo czasu

  • Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

  • Zwolnij! – skuteczne sposoby na dobre gospodarowanie czasem

Popularne wpisy

  • 1

    Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i kalafiorem

  • 2

    Dzień Kobiet, czyli… czym jest kobiecość w XXI wieku?

  • 3

    9 książek, które zmienią Twoje postrzeganie świata

Szukaj na blogu

Instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry