Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzić w kuchni dużo czasu na jego przygotowanie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Maksimum smakowego efektu przy minimum wysiłku.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto, którego zarówno składniki, jak i sposób (oraz czas) wykonania, wywołają uśmiech na Waszych twarzach. Dlaczego? Ponieważ składniki nie dość, że są łatwo dostępne, to jeszcze na tyle zdrowe (żurawina!, gorzka czekolada!, migdały!, jogurt naturalny!), że zniwelują ewentualne wyrzuty sumienia do minimum. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – połączenie składników, wyłożenie surowej masy na blachę i wstawienie do piekarnika.
Ciasto jest wilgotne, w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, długo zachowuje świeżość. Połączenie smaków kwaśnej żurawiny, słodkiej kruszonki i gorzkiej czekolady, to idealne trio i raj dla podniebienia. Brzmi świetnie, prawda? Zaczynamy!
Co musisz przygotować:
- formę 18×18 cm,
- papier do pieczenia,
- mikser,
- dwie miski (większą i mniejszą),
- przesiewacz do mąki (warto mieć, ale nie jest to konieczne, bez niego ciasto również się uda),
- widelec i łyżkę.
Ważne:
- czas przygotowania: ok. 15 min,
- czas pieczenia: ok. 60 min,
- temperatura pieczenia: ok. 170°C,
- poziom blaszki w piekarniku: druga od dołu,
- rodzaj pieczenia: góra-dół.
Składniki na ciasto:
- 185 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90 g cukru,
- 45 g miękkiego masła,
- 1 małe jajo,
- 175 ml jogurtu naturalnego (ale może też być jogurt grecki, kwaśna śmietana, kefir, maślanka),
- 100 g tzw. czekoladowych kropelek, czyli chocolate chips (może być również drobno pokrojona gorzka czekolada, ale gotowe chocolate chips to zdecydowanie szybsza i łatwiejsza opcja – warto kupić kilka opakowań, żeby zawsze mieć je pod ręką),
- 185 g mrożonej żurawiny (bez wcześniejszego rozmrażania i bez krojenia – dodajemy ją w całości; może być też świeża, wtedy ciasto pieczemy krócej).
Składniki na kruszonkę:
- 35 g mąki,
- 35 g cukru (białego, ale może być też brązowy lub migdałowy),
- 35 g miękkiego masła,
- 50 g płatków migdałowych.
Wykonanie:
Etap I – sprzęt:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C.
- Formę posmaruj masłem w kilku miejscach i wyłóż papierem do pieczenia.
Etap II – ciasto:
- Przygotuj miskę (większą), mikser, widelec i łyżkę.
- Utrzyj masło (45 g) z cukrem (90 g), następnie dodaj jajo (1 szt.) i ponownie zmiksuj.
- Weź przesiewacz i do masy z wcześniejszego punktu dodaj mąkę (185 g) i proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki).
- Dodaj jogurt naturalny (175 ml) i wymieszaj szybko widelcem, by składniki się połączyły.
- Dodaj czekoladowe kropelki (100 g) i żurawinę (185 g). Wymieszaj łyżką.
Etap III – kruszonka:
- Sięgnij po drugą miskę (mniejszą) i widelec.
- Wsyp do niej mąkę (35 g) i cukier (35 g), wymieszaj widelcem.
- Dodaj miękkie masło (35 g), wymieszaj.
- Dosyp płatki migdałowe (50 g), wymieszaj.
Etap IV – pieczenie:
- Wyłóż ciasto (etap I) na formę.
- Posyp je kruszonką (etap II).
- Wstaw do nagrzanego (170°C) piekarnika.
- Piecz ok. 60 min (lub krócej – Ty najlepiej znasz swój piekarnik – obserwuj uważnie ciasto: sprawdź patyczkiem, czy nie jest surowe ani za bardzo przyrumienione).
- Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż wystygnie, pokrój i przełóż na paterę.
I gotowe, brawo! Prawda, że proste? Podpowiem Wam, że ciasto jest smaczne zarówno pierwszego dnia (lekko wystudzone i na zimno), jak i kolejnego dnia (przykryłam je papierem do pieczenia i przechowywałam w zimnym piekarniku). Jak Wam smakuje takie połączenie smaków? Nie zapomnijcie podzielić się opiniami w komentarzach.
Smacznego!




Źródło przepisu: „Moje Wypieki” (z własnymi modyfikacjami).